Κωνσταντία Γέροντα Κώνειο και άγρια τριανταφυλλιά

    Author: Evaggelos Iliopoulos Poet Genre:
    Rating



    Πρέπει να γινόμαστε όπως μας θέλουν οι άλλοι ή να ακολουθούμε τις παρορμήσεις μας: Σε αυτό το δίλημμα συμπυκνώνεται η ουσία της ποιητική συλλογής της Κυρίας Κωνσταντίας Γέροντα "Κώνειο και άγρια τριανταφυλλιά" απο τις Εκδόσεις Ανεμος.
    Δίνει με αριστοτεχνικό τρόπο την ιστορία του, χρησιμοποιώντας ατμοσφαιρικούς και συχνά πολύσημους και πολλαπλών απολήξεων στίχους...
    Δεν υπάρχει σημαντικότερο ταξίδι για τον άνθρωπο από το βλέμμα εκείνου που τον κοιτά. Και αυτό μπορεί να γίνει η αφορμή για μεγάλες και συγκινητικές “περιπέτειες” γνωριμίας του εαυτού μας και των άλλων».
    Περιγράφει το μαγικό ταξίδι του βλέμματός της και πώς στη συνέχεια αυτό το βλέμμα εσωτερικεύεται μέσα της, για να ταξιδέψει στον δικό του κόσμο, να ανοιχθεί στις περιπέτειες της ζωής της.
    Τα ποιήματα αποκαλύπτουν τη βαθύτερη ευαισθησία της ποιήτριας και την αναζήτηση νοήματος μέσα από τις λέξεις.
    Από τις γνησιότερες και ισχυρότερες λυρικές φωνές που έχει να επιδείξει η νεότερη ποίηση, θρεμμένη από τον γαλλικό συμβολισμό και τη ρομαντική, ενορατική ποίηση του Σολωμού και του Ελύτη. Προσπάθειά της είναι μέσω μιας γλώσσας καθαρής και πειθαρχημένης αλλά πάντοτε θερμής και ανεπιτήδευτης, είναι να διασώσει τη μαγική, φαντασμαγορική πλευρά της ζωής, το μικρό θαύμα που φωλιάζει μέσα και στις πιο πεζές πτυχές της καθημερινότητας.
    Δυνατό είναι και το άρωμα («μέλι και γιασεμί») των στίχων.
    Για μένα, η δημιουργία σημαίνει τυχερά παιχνίδια. Και αυτή η ποιητική συλλογή πηγαίνει πιο μακριά. Δεν είναι απαραίτητο για έναν ποιητή να βρίσκεται στη φυλακή ζώντας τραυματικές εμπειρίες για να γράψει, αλλά νομίζω ότι αν θέλει να γίνει ποιητής, τα πράγματα πρέπει να συμβούν στη ζωή του, δεν μπορεί να προστατευτεί στον πύργο του ελεφαντόδοντου, πρέπει να κατεβεί χαμηλά, να υποφέρει, απολαύσει, ερωτευτεί, περάσει άσχημα ... Τα πράγματα πρέπει να συμβούν στον ποιητή και αν τα πράγματα δεν συμβούν πρέπει να τα πάει. Επειδή λοιπόν το σημαντικό είναι να μην εξηγήσεις το ανέκδοτο, το σημαντικό είναι να συλλάβεις τον καρδιακό παλμό του τι σου συνέβη. Εάν ερωτευθεί και δυσκολευτεί, δεν έχει σημασία πολύ. Αλλά όταν πρέπει να εξηγήσει πώς είναι να χάσει κάτι ή να μην ανταποκριθεί σε κάτι, αυτό θα τον βοηθήσει αργότερα στη πορεία του. Εάν δεν το έχει ζήσει, δεν μπορεί να το συζητήσει.
    "Λοιπόν, είναι ότι το να πεις την αλήθεια όταν είσαι μόνος δεν έχει αξία", δεν βλάπτει κανέναν και εκεί μπορείς να πεις ήρεμα την αλήθεια.
    Η ποιήτρια Κυρία Κωνσταντία Γέροντα με ευαισθησία και λυρισμό συνθέτει ποιήματα στα οποία οι λέξεις λειτουργούν σαν άλλοθι της αναζήτησης νοήματος.
    Αυτό συμβαίνει επειδή στην πραγματικότητα μας μοιράζει αυτήν την ουσιαστική και βασική συναισθηματικότητα. Πίσω από κάθε ποιητική απόχρωση υπάρχει μια βασική συναισθηματικότητα, που συνδέεται με το καθαρά εγκεφαλικό, το οποίο μπορούμε να μοιραστούμε. Αυτά τα βασικά συναισθήματα στη συνέχεια χρωματίζονται πολιτισμικά και μετατρέπονται σε συναισθήματα, αλλά το συναίσθημα είναι ένα βιολογικό πράγμα. Είναι μια ενδοσκόπηση του εσω άνθρώπου μια ατέρμονη πορεία στη ίδια την Ζωή.

    Pages

    Followers