Αδαμαντία Μαντελένη Εν-πλοκή.

    Author: Evaggelos Iliopoulos Poet Genre:
    Rating

     




    Κάθε όμορφη συνάντηση, κάθε οικειότητα βασίζεται σε μια μυθική και ποιητική κατάθεση ψυχής. Η αγάπη είναι μια οικεία διάσταση, συμβαίνει πάντα σε ένα μέρος και κάθε μία από τις χειρονομίες της είναι πρωτοφανής. Ο τόπος  της αγάπης είναι το σώμα. Σώμα που γίνεται φύλλο, δέντρο, τοπίο. Σώμα που ρίχνει σκιά και φως, απόλυτο και εγκάρδιο σώμα, για μια ώρα ή μισό αιώνα. Η αναγνώριση αυτής της ιδιαιτερότητας της αγάπης είναι μια μορφή αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση των συναισθημάτων, στη διασπορά της έντασης. 

    Ο λόγος για την ποιητική συλλογή της κυρίας Αδαμαντίας Μαντελένη

    "Εν-πλοκή" απο την Άνεμος Εκδοτική.

    Τα ποιήματα αυτής της συλλογής είναι η ήσυχη και πυρετώδης αφήγηση ενός πολύ ανθρώπινου ταξιδιού, αλλά ταξιδεύεται από την επιθυμία για κάτι μεγαλύτερο. Η ποιητική λέξη γίνεται η αποκάλυψη ενός θεϊκού σπινθήρα στα χέρια μας και τραγουδά μια αγάπη που ίσως δεν μας σώζει, αλλά χωρίς την οποία θα ήμασταν μόνοι στο έλεος του περνούμενου χρόνου.

    Σε αυτές τις σελίδες η ποιήτρια μας προσφέρει τα λόγια της ως πυρσούς για να φωτίσει το παρόν. Η γλώσσα που γίνεται όργανο της γνώσης, αναζητώντας την 

    επικοινωνία, μιας κοινής σημασίας, αυτής της στενής εγγύτητας που όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Και αν δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα, εάν είμαστε όλοι λίγο πιο εύθραυστοι, η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των λέξεων να ενώσουν τα μάτια μας  «να δημιουργήσουμε κοινότητα, να δώσουμε θάρρος στο καλό» έρχεται να μας θεραπεύσει.

    Είναι στίχοι που μπλέκονται στον πόνο, μπερδεμένοι από τη βία που διαπερνά τους τοίχους του σπιτιού. Ωστόσο, δεν πολώνουν ποτέ τη ρητορική του θύματος και του εκτελεστή. Λέξεις που τεντώνονται για να πάρουν νέες μορφές, ψάχνοντας πάντα ένα χώρο για τη γυναικεία φωνή, που προέρχεται από τα βάθη ενός σώματος που φιλοδοξεί να δώσει χαρά. Στίχοι που δεν σταματούν να ψάχνουν γόνιμο έδαφος για να σπείρπυν τον σπόρο.

    η ποίηση της κυρίας Αδαμαντίας Μαντελένη είναι ταυτόχρονα ποίηση πραγμάτων και εννοιών. Προκύπτει από βαθιές και συμμετοχικές σκέψεις, τώρα χρωματισμένες με ειρωνεία, τώρα με ανησυχία. Η σύγχυση εναλλάσσεται με υπερηφάνεια και υπεροχή. Το εύρος των θεμάτων και των ειδών που ασκούνται είναι ευρύ. Στο σημάδι μιας μοναδικής γοητείας, Οι στίχοι μεταδίδουν μια εξαιρετική ευαισθησία για την τέχνη και την ομορφιά, αλλά και απαράμιλλες κινήσεις αγάπης, της πιστής αντανάκλασης μιας σύνθετης, πολύπλευρης, σαφώς και πρωτότυπης σκέψης όπως η τέχνη της ποίησης.

    Στην πραγματικότητα, η ποίηση κατασκευάζει ένα μονοπάτι που είναι υγιές και νόημα (και σε ορισμένες περιπτώσεις και όραμα), κατά μήκος του οποίου οδηγείται ο αναγνώστης και γι 'αυτό είναι αναπόφευκτα ένα συναισθηματικό ταξίδι, που έχει κάποια πτυχή από κοινού με τα μονοπάτια της ακρόασης μουσικής.

    Τα ποιήματα αυτής της εκπληκτικής συλλογής φωνάζουν μερικές φορές με χαμηλή φωνή - ενάντια στο κλείσιμο της ισοπέδωσης, ενάντια στην παράδοση. Ακολουθούν αναπόφευκτες γραμμές δύναμης στο διάστημα, συλλέγουν περιπλανώμενες ανησυχίες στον εξωτερικό κόσμο, που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, και τα χωνεύουν με τη μορφή ποίησης. Η ποίηση απροσδόκητη, μη ταξινομήσιμη, αναπόφευκτη, η έννοια της οποίας είναι μόνο στη φευγαλέα έκφραση.

    Μεταξύ των πολλών εννοιών που αναπτύχθηκαν στον αισθητικό τομέα, ξεχωρίζει η θεωρία της ειρωνείας, η οποία υποδεικνύει τη σχέση της ανεπάρκειας μεταξύ του άπειρου του δημιουργού καλλιτέχνη, που συλλαμβάνεται ως απόλυτο θέμα και του τελικού έργου της τέχνης και του κόσμου. Αλλά η ιδέα δείχνει, γενικότερα, τη στάση εκείνου που, κατανοώντας τον σχετικό χαρακτήρα των  πεπερασμένων πτυχών της ύπαρξης, κατανοεί την ασύγκριτη ανωτερότητα του άπειρου. 


    Μια υπέροχη μαγευτική ποιητική συλλογή. Είναι δύσκολο να μην γοητευτείς από

    τα ποιήματα αυτά. Με απόλυτη σαφήνεια, η ποιήτρια διερευνά τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης και

     τον κόσμο της ματαιότητας.


    Pages

    Followers