Θάνος Κουλουβάκης Κουβαράκια Ζωής

    Author: Evaggelos Iliopoulos Poet Genre:
    Rating

     



    Η ιδέα της ευτυχίας, ως κατάσταση πληρότητας του ανθρώπου, έχει ένα μακρύ ταξίδι στην ιστορία της σκέψης.

                                                         

    Ο λόγος για την νέα ποιητική συλλογή "Κουβαράκια Ζωής" του Ποιητή κ. Θάνου Κουλουβάκη απο το site: www.openbook.gr


                                                              ▬ღೋƸ̵̡🌺Ӝ̵̨̄🌺Ʒღೋ▬


    Ο ποιητής κ. Θάνος Κουλουβάκης στέλνει ένα μήνυμα στην μετατόπιση του χρόνου, έτσι ώστε μια άλλη ταυτότητα να διατηρεί το φλεγόμενο φως της λαχτάρας, την απαραίτητη κλίση των φτερών που ενσωματώνει τον ίλιγγο ενός γλάρου στον αέρα. Η επιθυμία να συνεχιστεί η αναζήτηση θυμίζει το πουλί που ψάχνει το κλαδί για να κάνει χώρο για τη φωλιά και να επιστρέψει. Ο χρόνος είναι ένα μονοπάτι που απαιτεί τη σύμπλεξη της σκέψης, εκείνο το γνωστικό καθήκον που δείχνει τον εαυτό του να αντιμετωπίζει το λαβύρινθο των αβεβαιοτήτων του


    Σε αυτά τα ποιήματα στο κατώφλι, το εμπιστευτικό επιθήλιο της γραφής του έδωσε προσοχή, την πιστότητά του στη συναισθηματική εξερεύνηση του θέματος. 


    Από την αρχή, ρίχνουμε μια ματιά στην παραδειγματική σύλληψη του Ποιητή κ. Θάνου Κουλουβάκη μια αξιοσημείωτη προσπάθεια εκφραστικού μινιμαλισμού. Υπάρχει μια ρωγμή φωτός που κόβει τυχαία ολόκληρο τον κόσμο. Χαϊδεύω τη μοναξιά μου έτσι ώστε να μην με αφήνει μόνη. Αλλά υπάρχει επίσης χώρος για την αισθητηριακή νότα, ή τη φράση που δείχνει την ανακλαστική του ένταση.


    Ο Ποιητικός του λόγος είναι βατός με οδυνηρές τομές που δεν κρύβονται πίσω από μεταφορικά σύννεφα, αλλά η λέξη γίνεται αντικειμενική θεραπεία.


    Ο ποιητής κ. Θάνος Κουλουβάκης αναλύει έτσι την εγκυρότητα της πληθυντικής συμβολής: και γίνεται αντιληπτό καθώς το δημιουργικό έργο αντιμετωπίζει πρωτοβουλίες και αφήνει στοιχεία αισθητικής πολυφωνίας.


    Με ελκύει η έλλειψη, η απροσδιόριστη, η πρόταση, η εύγλωττη και σκόπιμη σιωπή. Αυτό που δεν λέγεται, για μένα, διαθέτει μεγάλη δύναμη: συχνά εύχομαι να μπορούσα να φτιάξω ένα πλήρες ποίημα με αυτό το λεξιλόγιο. Είναι ανάλογο με το αόρατο, για παράδειγμα, με τη δύναμη ερειπίων ή κατεστραμμένων ή ημιτελών έργων τέχνης. Η Ποίησή του κάνει την ταπεινότητα μια μυστική φιλοδοξία και θεραπεία, έτσι ώστε οι λέξεις να βρουν τη θέση τους και την επιθυμία τους να γνωρίζουν. Ανθρώπινος καρδιακός παλμός και ζεστό αίμα που προκύπτει από τη ζωή και την εμπειρία ενός εαυτού που βρίσκεται σε αναζήτηση.


    Μια ονειρική σκέψη κυριαρχεί στην ποιητική αυτή συλλογή. Η απουσία και η λήθη γίνονται θεματικοί φορείς.Η αφελής σαφήνεια των ονείρων παίρνει ένα προφίλ λυκόφωτος. Στο ποίημα «Ακίνητες κινήσεις», ο υποδηλωτικός κόσμος  είναι μόνο η κρύα αναπνοή μαραμένων ψευδαισθήσεων και μελαγχολίας. 


    Όνειρα ταξιδιών, φτιαγμένα για αγάπη και αναμονή, με το σωστό καθοδηγητικό ποιητικό ένστικτο που μόνο η εξαιρετική γραφίδα του ποιητή κ. Θάνου Κουλουβάκη μπορεί να αποδώσει.


    Ο ποιητικός λόγος επιδιώκει να ανακτήσει τον προσωπικό του χώρο στον κόσμο, ακόμα κι αν αισθάνεται το κοίλο του τραύματος. Η απουσία αφήνει παγετό στα χέρια. καταθέσεις στο κοίλο μιας ακτογραμμής χωρίς κανέναν. Στον τρόμο που προστατεύει τους χαμένους, δεν υπάρχουν απαντήσεις για να μάθουμε αν το τέλος ανοίγει και ξεκινά πάλι.


    Η ποιητική λειτουργία του Δημιουργού συνίσταται στη συμπύκνωση στον μικρότερο δυνατό χώρο όλου του στίχου που διερευνά τις περιπλοκές της ύπαρξης.



    Αλλά πάνω απ 'όλα είναι η συνεχής αλληλεπίδραση του στη ζωή, που κάνει την ποίηση του Θάνου Κουλουβάκη  ένα τεχνούργημα υψηλής επικοινωνιακής ικανότητας και άμεσης αξίας.


    Παραθέτω, συνεπώς, το link που θα σας κατευθύνει στην ιστοσελίδα της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης, όπου θα μπορέσετε να βρείτε το αρχείο pdf του βιβλίου: https://www.openbook.gr/koyvarakia-zois-2/



    Pages

    Followers